Rigtig mange døjes med møl i tøjet. Mange aner dog samtidig ikke, hvad det egentlig er, som sidder i tøjet. Møl giver eksempelvis grimme huller i dit tøj, og det er selvsagt noget, de fleste rigtig gerne vil undgå. Men spørgsmålet er jo så, hvordan man kommer det til livs? Denne artikel giver dig nogle konkrete svar på, hvad du kan gøre.

Først og fremmest får du lige en guide til, hvordan du kan starte.

Når du skal have møl ud af skabet

  1. Hvis du skal møl til livs, som allerede er tilstede, er du nødt til at tømme hele dit tøjskab. Det nytter simpelthen ikke noget, at du gør det halvt, når du prøver at fjerne møl. Det vil øge sandsynligheden for, at der bliver noget møl siddende tilbage.
  2. Herefter er det bare i gang med støvsugeren. Du tager støvsugeren helt ind i skabet, og forsøger at få alt med. Du må godt lige bruge et par ekstra minutter, så du ved, det er gjort ordentligt. Husk altid, at du skal ned i skrækker, hvor møl sagtens kan sætte sig og sidde lidt fast.
  3. Det er dog desværre nok ikke altid nok til at fjerne møl. Du skal nemlig også i gang med lidt mere arbejde. Det gælder, når du skal sprøjte med inseksmiddel. Det er her, dine møl for alvor forsvinder og bliver væk. Det kan virke som et stort skridt, men det er altså nødvendigt. Møl kommer alt for nemt igen, hvis du ikke gør den slags tiltag imod dem.

Når møl sidder i tøjet

Nu er der rigtig gode chancer for, at du har fået styr på dit møl i skabene. Det er en god ting, fordi du nu ikke skal frygte, at der sidder rester og gemmer sig. Nu er har du en anden udfordring med, at dit møl kan sidde i tøjet stadigvæk. Her er du naturligvis også nødt til at handle med forskellige tricks.

  1. Først starter du med at vaske tøjet ved høj varme. Det vil typisk kræve 50 grader, da det dræber møl. Har du noget meget skånsomt tøj, så find ud af, om der findes alternativer. Som udgangspunkt skal du også altid vende vrangen ud på tøjet, særligt når du vasker med så meget varme. Det sørger for, at tøjet ikke bliver grimt. Det dræber dog samtidig det møl, som måtte sidde i tøjet.
  2. Du kan faktisk fryse dine møl ihjel. Det kræver dog nogle dage i fryseren ved meget hård frost. Typisk skal du ned under minus 15 grader, hvis du skal være sikker. Det kan godt virke lidt voldsomt, men møl er altså lidt sejlivede. Husk at lade tøjet ligge i nogle dage, så det virkelig kan komme til at fryse.
  3. Du kan også gå den anden vej, hvis du ikke vil vaske tøjet for varmt. Du kan nemlig dræbe møl ved at putte tøjet i ovnen. Det virker drastisk, men det er egentlig meget naturligt. Du skal ikke op og give tøjet 200 grader for at dræbe møl. De dør nemlig ved lidt under 50 grader, og du skader derfor ikke tøjet ved at gøre det. Du skal huske, at møl kun dør, hvis varmen er konstant i minimum 4 timer. Derfor kræver det noget tid at dræbe dine møl. Det går dog selvfølgelig hurtigere, end når du putter det i fryseren i flere dage.
  4. Du kan også vælge nogle andre metoder. Hvis dit tøj eksempelvis ikke tåler vask, kan du bruge kemiske produkter til at komme det til livs. Det er også ganske effektivt. Det er dog kun noget, du skal gøre, hvis tøjet ikke kan vaskes. Ellers er det bedst at vaske, fryse eller varme tøjet, for at fjerne dine møl.