Du kender det sikkert. Du har lige kastet penge efter en fin silkebluse eller et par lækre bukser i en fantastisk kvalitet, men du har ingen anelse om, hvordan du skal vaske dem, så de holder i lang tid.

1. Vask på lavere temperaturer

De koldere vaske er både godt for dit tøj og for naturen, da det belaster miljøet hver gang, du foretager en vask. Du skal ikke frygte, at dit tøj ikke blive rent, hvis du sænker temperaturen – det gør det. De lavere temperaturer skåner også både farverne og fibrene i dine tekstiler, og dit tøj forbliver pænt længere.

Du skal dog stadig vaske håndklæder og køkkentekstiler ved høje temperaturer, så du er sikker på, at alle bakterierne bliver fjernet.

2. Brug ikke skyllemiddel

Hvis du er glad for farverne på dit tøj, bør du gå en lang bue uden om skyllemiddel, der er med til at få dit tøj til at falme.

Derudover er skyllemiddel lidt at en miljøsynder, da det består af kemiske stoffer, der ryger ud i spildevandet. At der også er en risiko for at få parfumeallergi ved brug af skyllemiddel, er blot endnu en grund til at lade flasken stå.

3. Giv din tøj en opfriskning

Reglen er, at jo tættere tøjet er på din krop, jo oftere skal det vaskes. Men de yderste lag kræver ikke helt så megen vask, som man kunne tro. Ofte er det nok med en lille opfriskning. Det kan du gøre ved at hænge eksempelvis din blazer på en bøjle og hænge den udenfor i den friske luft, så fibrene i tøjet kan få en opfriskning.

4. Giv tøjet en pause

Ja, det er ikke kun os mennesker, der kan have brug for en pause. Det kan dit tøj faktisk også. Hvis du dag efter dag bruger det samme tøj, slider du gevaldigt på det. Elasticiteten i eksempelvis en BH kan have svært ved at klare presset, hvis den bliver brugt dag efter dag. Så sørg for at have lidt udskiftning i dine hverdagsoutfits.

5. Undgå tørretumbleren

Tørretumbleren er lidt af en synder, når det kommer til at ødelægge tøj. Du har måske set skrækeksempler, hvor tøjet er skrumpet til ministørrelse? Nuvel, det behøver ikke gå helt så galt, men faktisk kan dit tøj også miste formen efter en tur i tørretumbleren og blive aldeles uklædeligt.

Derimod kan du med fordel hænge tøjet direkte på en bøjle, så du sikrer, at tøjet tørrer i den rigtige pasform og ikke får unødige folder og krøller.