Danskerne har i de sidste par år igen fået øjnene op for tæppers brug i indretningen, og gulvtæpper har derfor fået et enormt comeback. Smukke ægte tæpper er igen blevet moderne at have liggende, og det er vidne om, at visse slags ægte tæpper aldrig går af mode.

Her er der samlet 5 forskellige tæpper, som både bringer varme, kant og personlighed ind i boligen, samtidig med at deres tidløse og smukke design ikke vil gå af mode. Tæpperne er kommet for at blive, og det gælder både på grund af deres flotte design og slidstærke materiale, som får tæpperne til at kunne holde i årtier.

Smukke og interessante ægte tæpper

Når man køber tæpper, er der mange, som går efter de såkaldte ægte tæpper. Det vil sige tæpper, som er håndlavede. Man kan altid tjekke, om et tæppe er håndlavet ved at se på bagsiden. Er enderne uregelmæssige og med løse tråde hist og her, er tæppet håndlavet. Ligger rækkerne i modsætning snorlige, så er tæppet maskinlavet og er således ikke et ægte tæppe.

De ægte tæpper stammer ikke fra én specifik region eller land, men de oprindelige lande for tæppeproduktion er lande som Afghanistan, Iran, Irak, Tyrkiet og Kurdistan. Mønstre og farver varierer ofte efter området, og det giver altså en enorm variation i de tæpper, man finder på markedet.

Det iranske tæppe

Et af de tæpper, som er blevet brugt i århundreder, og som ikke foreløbig vil gå af mode, er det iranske tæppe. Disse tæpper kommer fra et af de helt centrale lande, der producerer tæpper, og kaldes desuden ofte for et persisk tæppe. Nogle af disse tæpper kan have så mange som 1 million knuder pr kvadratmeter, hvilket giver et utrolig tætvævet og slidstærkt tæppe med fantastiske mønstre.

Det irakiske tæppe

Ønsker man et farvestrålende ægte tæppe i højeste kvalitet, så kan man med fordel se nærmere på et irakisk tæppe, der er lavet i områder med lange traditioner for at producere håndlavede tæpper med knald på farverne. Det irakiske tæppe fungerer perfekt ind i et skandinavisk hjem med minimalistisk indretning, fordi det bringer masser af personlighed ind i ethvert rum.

Det afghanske tæppe

Afghanistan er et af de lande med den længste tradition for at producere håndlavede ægte tæpper, og det ses i deres flotte mønstre og tætte vævning. Her er de tidløse tæpper blevet håndvævet af turkmenske nomadefolk, som i årevis har bevæget sig på tværs af grænser og kulturer, og det har givet en utrolig rigdom og variation i de afghanske tæpper.

Det tyrkiske tæppe

Ligesom det afghanske tæppe, så er det tyrkiske tæppe produceret på baggrund af en vævetradition, der strækker sig flere tusinde år bagud. Det tyrkiske tæppe er kendt for et væld af forskellige knytteteknikker, herunder det, der kaldes den tyrkiske knude, som også kendes som ghiordes-knuden. Det er en knytteteknik, der danner meget fremtrædende og kontrastfyldte mønstre og motiver, som ikke forsvinder i årenes løb.

Det kurdiske tæppe

Det kurdiske tæppe er en samlebetegnelse for tæpper, der er knyttet af folk fra fx Syrien og af nomadefolk, som har vandret mellem Tyrkiet, Iran og Irak. Det giver altså en enorm variation i tæppernes udtryk og mønstre, som sikrer et tæppe, der vil passe ind i de fleste husholdninger.